Predstava „Deca“, po stihovima istoimenog romana Milene Marković ovogodišnje dobitnice prestižne „Ninove nagrade“ za roman godine, u režiji i na muziku Irene Popović, biće premijerno izvedena u subotu 8. oktobra u 19,30 časova na Velikoj sceni. Ovaj komad, kao nesvakidašnji scenski spoj muzike i poezije, u sasvim novoj scenskoj formi – operi u 17 pesama, prevodi Mileninu poeziju u muzički pokret i glas dokazujući da je poezija po svom ritmu i emociji najbliža muzici.

Ova premijera je veliki događaj i za decu iz programa “Muzika nade” budući da nam je kompozitorika i režiserka Irena Popović ukazala veliko poverenje, te horske numere izvodi upravo naš “Hor Nade”. U želji da vam prenesemo makar delić onoga kako se osećamo tokom priprema za sutrašnju premijeru zamolili smo našu prof. Biljanu Simenović koja predvodi hor da nam dočara svoje dosadašnje utiske: 

“Iako smo imali već mnogo nastupa ovo je prva profesionalna produkcija u kojoj učestvujemo i zaista smo počastvovani. Zahvaljujem se pozorištu, autorskom timu i rediteljki, jer su nas tako toplo primili, kao i glumačkoj ekipi koja je učinila da deca “strah od velike bine” savladaju u rekordnom roku  Ovo je veliki zalogaj i velika odgovornost, a deca već daju sve od sebe da se pokažu u najboljem svetlu i izvuku maksimum iz ovog neponovljivog iskustva.

Odabrana deca su od samog početka pokazala predanost i ozbiljnost kakvu još nisam videla kod njih, a ni kod mnogo starijih i iskusnijih umetnika. Ovo je posebno važno uzimajući u obzir kontekst iz kog naša deca dolaze i životne teškoće sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Gledati ih odgovorne, fokusirane, sa žarom na velikoj sceni u ovako ozbiljnom komadu istinski uliva nadu i inspiriše sve u timu da nastavnimo da krčimo da put umetnosti dopre do svakog deteta i otvori mu novi svet mogućnosti.

 Poželite nam sreću i obavezno dođite na neku od predstava tokom sezone da nas podržite. Komad je dirljiv, izuzetno kvalietan i emotivan, a mi ćemo se svakog dana truditi da budemo što bolji i utkamo deo sebe u svaku rečenicu i numeru koja nam je poverena.” 

Nakon premijere, prva i druga repriza biće održane 13. i 30. oktobra, a vaše karte možete nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta ili elektronski putem linka: https://www.narodnopozoriste.rs/sr/predstave/deca

 U predstavi koja je, ujedno, i prvi premijerni naslov Narodnog pozorišta u Beogradu u ovoj sezoni igraju glumci: Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović i pevači Tamara Mitrović, Iskra Sretović i Marko Kostić.