El Sistema u svetu

El Sistema je obrazovni model u kome je muzika sredstvo za postizanje cilja. To je program socijalne inkluzije i kulturne transformacije koji pruža ruku socijalno ugroženim grupama. Muzika je ključ duhovnog i emocionalnog u nama, spontano dopire do svakoga, bez obzira na poreklo. Pomaže nam da razumemo druge i da postignemo uspeh. Oni koji su deo El Sisteme ostvaruju svoj potencijal oslanjajući se upravo na ove ljudske osobine. Od trenutka kada dete nauči da svira instrument, ono nije više siromašno - bogatstvo života se ogleda u zvuku svake strune i svake dirke koju takne. El Sistema pomaže deci i mladima da ostvare svoj pun potencijal, usvoje vrednosti važne za lični razvoj i ima pozitivan uticaj na društvo.

Dr Jose Antonio Abreu je osmislio metodologiju El Sisteme 1975. godine. Program se od tada raširio u preko šezdeset zemalja i pomogao preko četiri miliona dece. Njegova vizija je da "Muzika treba da bude priznata kao faktor socijalnog razvoja u najvišem smislu, jer prenosi najviše vrednosti - solidarnost, harmoniju i uzajamno razumevanje. Ona ima i svojstvo da ujedini zajednicu i izrazi najfinija osećanja". Njegov inovativni pristup koristi snagu muzike da premosti razlike među ljudima. Program ne insistira na preciznosti i perfekciji izvođenja, već akcenat pre stavlja na strast, ljubav, empatiju i radost života. To se postiže kroz grupno muziciranje dece u orkestarima i pružanje mogućnosti predavačima da se profesionalno usavršavaju. U ovom procesu deca i profesori inspirišu jedni druge da postignu uspeh kroz zajednički rad.

El Sistema u Srbiji zasnovana je na istim principima koje zastupa Dr Jose Antonio Abreu, uključujući i bogatu muzičku tradiciju Srbije, kao i njoj svojstvenu kulturu. Inicijativa El Sisteme u Srbiji, kroz Music Art Project (MAP), prepoznaje potrebu za kreativnim razmišljanjem u našem društvu. Došlo je vreme za borbu i obnovu, a breme budućnosti je na plećima novih generacija. MAP - El Sistema Srbija ima za cilj da olakša ovaj teret tako što će mladima iz različitih sredina pružiti obrazovanje. Ovu inicijativu su u Srbiji podržali poznati muzičari kao što su Francisco Pacho Flores, Marijana Mijanović, Bruno Campo, Placido Domingo i druge poznate ličnosti iz sveta muzike. Metodologija El Sisteme je priznata od strane mnogih renomiranih umetnika.